home biografie kunstwerken activiteiten publicaties agenda contact
 

Oosterhoutse kunstenaar Van Riel neemt Tomado onder handen voor expositie


De Oosterhoutse kunstenaar Piet van Riel heeft strijkplanken en koekblikken van Tomado bewerkt voor een expositie in het Jan van der Togtmuseum in Amstelveen. Jan van der Togt was de oprichter van Tomado, het Brabantse merk van huishoudelijke artikelen dat in de jaren vijftig en zestig opviel door de voor die tijd moderne vormgeving.

Piet van Riel exposeert vanaf 14 juni in het Amstelveense museum. Bij de voorbereidingen van die tentoonstelling ontdekte hij de Brabantse ‘wortels’ van het museum. Het Jan van der Togtmuseum is opgericht om de kunstverzameling van de naamgever te bewaren en te exposeren.

Van der Togt ontwikkelde zijn liefde voor kunst in de tijd dat hij Tomado leidde, dat vestigingen had in Etten-Leur en Roosendaal. Het hoofdkantoor zit nog steeds in Oosterhout.

Design
Tomado maakte huishoudelijke spullen van kunststof. In bijna elk huis waren wel Tomado-spullen te vinden. Het merk was bekend door de strakke en kleurige vormgeving van vooral de wandrekken; Tomado maakte zo vormgegeven spullen bereikbaar voor een groot publiek.


Bron: Omroep Brabant

Atelier Artotheek Riel 2013 | All rights reserved