home biografie kunstwerken activiteiten publicaties agenda contact
 

Piet van Riel beschildert liefde voor Griekenland


Griekenland telt als bakermat van de hedendaagse kunst. Tot op de dag van vandaag biedt het land een schat aan inspiratie voor beeldend kunstenaars van over heel de wereld. Ook voor de Nederlandse schilder Piet van Riel.

Na een ietwat somber aandoende figuratieve periode, vindt hij zichzelf uit in toenemend kleurige, abstracte olieverfschilderijen, waarbij de titels verwijzen naar wat hij op het moment van de creatie ziet, ontdekt en voelt. Zijn spontane kleurgebruik – vaak met het paletmes – is een middel en noodzaak om zijn emoties te kanaliseren en vorm te geven. In dat opzicht zet Van Riel de ontwikkeling van de stroming van de abstracte Nederlandse schilderkunst uit de jaren vijftig van de vorige eeuw voort.

GRIEKENLAND
Piet van Riel vindt zijn inspiratie doorgaans in de natuur of gewoonweg op straat, maar bovenal in ‘zijn’ Griekenland. Al ruim 30 jaar trekt hij in de zomermaanden naar de Griekse eilanden, op zoek naar nieuwe bezieling voor zijn werk. Zijn koffer is opvallend leeg bij vertrek. Alleen wat schetsboeken, een potlodenset, penselen en inktpotjes in allerlei kleuren bedekken de bodem van de reistas. Meer heeft Van Riel ook niet nodig. Hij gaat immers niet naar Griekenland als toerist, maar om zich te verdiepen en te verliezen in de cultuur van het land.

Door zich over te geven aan de Griekse zeden en gewoonten, hoopt Van Riel dichter bij de lokale bevolking te komen. Elke dag staat hij in alle vroegte – rond 6.00 uur – op. Hij maakt dan een wandeling langs de kustlijn. Onderweg stopt hij even bij het dorpskerkje om een kruisje te slaan en een kaarsje op te steken. Daarna voegt Van Riel zich bij de oude mannen in het kafenion. Hij drinkt er een koffie en rookt zijn sigaretje. En ook al beheerst hij het Grieks nauwelijks, hij praat honderduit – in een mengelmoes van plat Brabants, Engels en nog wat vreemde talen – met de stamgasten.


Terug in zijn appartement, zondert Van Riel zich af op het balkon, dat uitkijkt over de helderblauwe zee met rotsige eilandjes en dobberende vissersbootjes. Gretig scheurt hij een vel uit een schetsboek. Met vaardige hand zet Van Riel in enkele potloodstrepen het vergezicht op papier. Het geabstraheerde landschap kleurt hij in met inkt en minder geŽigende materialen als lijm en zout. Zonder aarzelen signeert hij de tekening en begint aan de volgende. Naast schilderijen en tekeningen, maakt Van Riel ook driedimensionaal werk.

Tijdens zijn ochtendwandelingen verzamelt hij aangespoeld hout en andere bruikbare voorwerpen. De strandvondsten bewerkt Van Riel tot dierfiguren en fantasierijke composities. Aan het eind van zijn studiereis geeft hij de objecten terug aan de natuur, zodat die de kunstwerken kan voltooien. Van Riel werkte al op veel locaties in Griekenland. De afgelopen jaren deed hij de Dodekanesos aan: Kalymnos, Kos, Leros, Pserimos en Telendos. Ook dit jaar keert hij terug naar de eilandengroep in de oostelijke EgeÔsche Zee. En de verwachting is dat dat voorlopig niet voor het laatst zal zijn. Want Van Riel blijft naar eigen zeggen terugkomen totdat zijn laatste schilderij voltooid is.


Bron: De Griekse Gids

© Atelier Artotheek Riel 2013 | All rights reserved