home biografie kunstwerken activiteiten publicaties agenda contact
 

"Tevredenheid is de grootste rijkdom"


Hij is excentriek, eigenwijs en welbespraakt. Hij zet de Markt vol kunstwerken. Piet van Riel (58) is een begrip in Oosterhout. Maar wie is deze man eigenlijk?

Geboren in een normaal arbeidersgezin in Oosterhout, is Van Riel er stellig van overtuigd dat hij met het penseel in de mond ter wereld is gekomen. Toch heeft het tot zijn veertiende geduurd voordat hij daadwerkelijk voor het witte doek stond om zijn artistieke fantasie erop los te laten.
"Mijn ouders vonden dat ik het zout in de pap niet kon verdienen met schilderen. Daarom hebben ze mij gestimuleerd om een vak te leren", vertelt Van Riel. "Ik mocht en kon niet studeren simpelweg vanwege het feit dat er geen geld was", gaat hij verder. Jarenlang heeft hij als schademonteur gewerkt totdat hij het lichamelijk niet meer kon opbrengen. "Lichamelijk was ik een wrak. We hadden toen niet de luxe dat je de auto omhoog kon hijsen om eronder te kijken. We moesten zelf er onder kruipen om te kijken wat er aan de hand was", zegt de schilder.

De schilderkunst van Van Riel heeft een lang proces doorlopen. In de eerste instantie wilde hij zich onderscheiden door een eigen stijl te ontwikkelen. Grauwe kleuren en sombere landschappen waren hier het kenmerk van. "Ik was in Israël op reis en toen heb ik het goddelijke licht gezien. Ik besloot alles over een andere boeg te gooien. Het idee om een eigen stijl te hebben, heb ik laten varen en ik ben gewoon gaan schilderen. Op mijn instinct en inspiratie af."
In deze 'tweede fase' zoals hij het noemt, gebruikt hij levendige kleuren en de landschappen nemen steeds abstractere vormen aan. "En zo merkte ik dat ik steeds succesvoller werd in mijn werk en ik kreeg steeds meer afnemers."

Voor zijn inspiratie reist hij nu minstens één keer per jaar naar Griekenland. "Het voelt net als thuiskomen. De mensen zijn vriendelijk. Het eten is lekker en de landschappen zijn inspiratievol. Als ik daar ben, ga ik rustig op een bankje zitten en observeer alles om me heen. Daar kan ik zelfs de stilte horen. 's Ochtends vroeg sta ik op en ga ik naar mijn balkon en neem alles tot me op. Daarna pak ik mijn penseel en ik ga schilderen. Ik voel me echt als god in Griekenland", vertelt Van Riel terwijl hij een slok van zijn koffie neemt. "Het is mijn passie om het leven en emoties te verschilderen." Maar het leven van deze kunstenaar gaat niet over rozen. Zo kent hij financieel goede, maar ook slechte tijden. Toch geeft hij niet de moed op en gaat verder met waar hij mee bezig is. Levendigheid en goede moed zijn synoniemen voor Van Riel. "Ik leef en overleef en tevredenheid is de grootste rijkdom."

Van Riel heeft bewust gekozen voor het vaderschap. "Tegenwoordig denken mensen niet na over de consequenties van het krijgen van een kind. Ik heb op een gegeven moment bewust die keuze gemaakt, omdat mijn leven op dat moment het toe liet om er honderd procent voor het kind te zijn."

Een nieuw leven
Klein is het, maa
r het leeft, beweegt, slaapt en eet.
Kijkt, maar ziet weinig. Gelukkig maar.
Wat is zijn toekomst? Wat zal de levensweg brengen?
Ouders weten het ook niet.
Zij zullen samen het leven maken.
Veel gebeurtenissen zijn de moeite waard.
Dus toch een nieuw leven.
(Gedicht opgedragen aan zijn zoon)


Naast schilderen en vaderen, schrijft hij ook gedichten, maakt beeldhouwwerken en adviseert hij mensen die het moeilijk hebben. "Ik geloof erg in mensen. Daarom help ik ook graag."

Gelooft hij ook in God? "Van huis uit ben ik katholiek, maar mijn geloof is beschadigd. Als er een God zou zijn, dan was er niet zoveel ellende op de wereld. Daarom heb ik mezelf voorgenomen om in het goede te geloven. In rechtvaardigheid."


Bron: O'h PAS Magazine

© Atelier Artotheek Riel 2013 | All rights reserved